Fördelar och nackdelar med en startup

För många är det inte alls ett alternativ att arbeta i en startup medan andra älskar det. 
Jag har alltid älskat det även om det självklart har sina baksidor. När folk frågar hur det är att arbeta i en startup brukar jag svara att det är det bästa som finns och det värsta. Höjdpunkterna går inte att slå men det samma gäller nederlagen som är värre än nederlag på större företag. Tänkte därför dela med mig av mina erfarenheter kring att arbeta i ett startup.  

Vad är en startup?

Till att börja med måste en startup definieras så att det är tydligt vilket typ av företag jag pratar om. En startup enligt mig är ett nystartat företag som har ambitioner att kraftigt expandera. Men det finns en tidsbegränsning enligt mig för hur länge ett bolag kan klassas som startup och den gränsen går vid ca 3-4 år. Har företaget varit verksamt längre än så är det inte längre ett startup utan istället ett kraftigt expanderande företag. 
Det skulle innebära att t.ex. Klarna, Spotify, Airbnb mm inte längre kan kalla sig startup även om många andra skulle kalla de för startup. 

Fördelar med en startup

Som jag inledde denna text med så är höjdpunkterna i en startup något som jag inte upplevt någon annan stans. När man lyckas nå en bit på vägen mot de mål eller grundtankar som satts när företaget startades är lyckan större än något annat. Finns det dessutom ett litet tight team som blivit som sin familj att dela denna lycka med så upplever jag en sådan high att det inte går att beskriva. 
Utöver känslan av att lyckas och att se att ens hårda arbete gett avkastning så finns det 3 huvudpunkter som behöver lyftas. 

      Möjligheten till delägarskap

även om man inte är med och grundar företaget så finns ofta möjligheten att bli delägare i en startup om man kommer in tidigt i bolagets resa. Att få bli delägare ger ytterligare ett perspektiv på att arbeta och möjligheten att påverka företaget blir större. Ofta brukar ansvarstagandet öka i samband med delägarskap och det är minst lika viktigt att hela företaget lyckas som den enskilda prestationen. 

      Familjekänslan

Jag var inne på det innan att teamet på ett startup blir som en familj och det är verkligen sant. För att en startup ska lyckas så behöver alla som arbetar i företaget ge 100% engagemang och energi vilket ofta betyder långa arbetsdagar. Gränsen mellan arbetsliv och privatliv flyter då nästan samman och arbetslivet/startupen blir en del av privatlivet och likaså teamet blir som en familj. Det är en fantastisk känsla. 

      Känna att man påverkar

När man arbetar i en startup eller ett mindre företag betyder din insats mycket för bolaget och det märks direkt när man gjort något bra. Det syns direkt på intäkter, resultat eller kundrelationer. Feedbacken på sitt arbete kommer direkt och är märkbar till skillnad från om man arbetar i ett större företag, som t.ex. Volvo LV och jobbar på produktionslinjen, där det blir svårt att se hur sitt arbete påverkar Volvo LV som helhet.

Det finns många fler fördelar men detta tycker jag är de viktigaste. 

Nackdelar med en startup

Nu till det tråkiga men självklart en realitet, de mindre attraktiva delarna av att arbeta i en startup. De är många och riktigt tunga. Inget företag har en spikrak väg till framgång och det tar ofta tid och många hinder att överkomma för att lyckas med att starta ett företag. De hinder och problem man springer på har en förmåga att slå personligt hårdare på personer i ett startup företag än i ett större företag. Det beror så klart på att ett större företag har finansiella resurser som gör att de kan stå emot några kämpiga år och fortfarande betala ut löner och behålla kontor, personal, tjänstebilar mm. Men även hinder och problem i den enskilda prestationen i ett större företag kan undantas och det påverkar inte i lika stor utsträckning som i det mindre företaget. 
De 3 största nackdelarna som jag ser det kommer här: 

      Finansiell osäkerhet

Ett startup företag har i de flesta fall begränsade finansiella resurser vilket gör att man inte är säker på att företaget överlever över tid. Det innebär också att lönen inte är den bästa i startups utan ofta ganska låg och istället erbjuds delägarskap vilket som nämnt innan är bra men blir det inte succé blir det en utebliven ersättning. 

      Ansvarets tunga börda

I en startup så ligger stort ansvar på de individer som anställs eller grundar företaget det är på dessa personer allt hänger. Det går inte att skylla på någon annan eller glida på kollegor, allt syns. Det innebär att pressen som man känner när man arbetar i en startup på att leverera kan kännas överväldigande och kanske även övermäktigt. Det kan till och med framkalla låsningar i att prestera. Man känner också ett ansvar för alla de andra i teamet som är där på samma villkor och man vill självklart inte vara den som sabbar för någon annan. Det är en tung börda att känna.  

      Inte veta vad man ska göra för att lyckas

Vägen till framgång är inte spikrak och i en startup innebär det att man behöver ändra sätt man arbetar på eller sitt erbjudande eller sin marknadsföring mm. Det är dock inte självklart vilken den rätta vägen är och det är ofta inte självklart ens för ledaren av företaget vilken väg som är rätt utan man är tvungen att prova. Det kan kännas otroligt frustrerande och jobbigt att ändra utan att veta att det man ändrar är rätt. Men har man uthållighet och ork burkar denna puck lösa sig. 

Väger fördelarna tyngre än nackdelarna i ett startup?

För mig är svaret självklart att ”JA” fördelarna väger tyngre än alla nackdelar man kan hitta. Men det passar långt ifrån alla. Ska man ge sig in i en startup eller starta ett företag bör man ta sig en funderare på om det är något som kommer att passa för en personligen. Kommer det att passa den livsstil man har och kommer det fungera för familjen mm. 
Det är svåra beslut.

Är det något jag har glömt eller ser du på det på ett annat sätt. Kommentera gärna. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *