För ett tag sedan skrev jag om Stabelo som bolåneutmanare och fördelar och nackdelar som kommer med denna nya typ av bolån. Läs mer om Stabelo i det blogginlägget här.
Sedan dess har det dessutom pratats om Enkla och Hypotek som nya bolåneutmanare med liknande upplägg.Det gemensamma för alla tre är att de erbjuder mycket längre räntor än de traditionella bankerna genom att de skapar olika typer av finansiella instrument av deras bolåneportfölj istället för att låna upp kapital för att sedan låna ut till privat kunder vilket gör att de kan sänka sina kostnader.Utöver det har de i största möjliga mån digitalaiserat hela kundprocessen vilket gör att overhead kostnaderna sjunker drastiskt.Den sista delen är att de endast accepterar bolån som är lågt procentuellt belånade.
Enkla bolån
Mest har det pratats kring Enkla som även har absolut lägst ränta – 0,95 %. Det är dock inte helt jämförbart då bolån via Enkla är bundna i 2 år. För vissa kanske det låter som att det är mycket bättre att låsa räntan i 2 år till 0,95 % jämfört med rörliga lån som är runt 1,2 % men man bör ta sig en riktig funderare om man binder upp sitt lån i 2 år via Enkla. Dels så pekar mycket på att räntan kommer att stiga till betydligt högre nivåer om 2 år vilket gör att när man ska förlänga sitt lån behöver man kalkylera med högre kostnad för sina bolån. Utöver det är det viktigt att förstå att Enkla inte kan garantera att de kan förlänga ditt bolån när den dagen kommer.
Stabelo nr 1
Ur mitt perspektiv verkar Hypotek och Stabelo vara de mest seriösa aktörerna av de tre nämnda.Skulle jag själv söka om bolån skulle jag vända mig till Stabelo i första hand.
Det jag tycker är riktigt intressant med alla dessa bolåneutmanarna som har kunder som står i kö är att de flesta av de som söker sig till Stabelo, Enkla och Hypotek sannolikt skulle kunna förhandla med sin nuvarande bank om att sänka sina räntor markant och då slipper man krångel med flytt av bolån och alla risker som finns med de nya aktörerna.
Min teori är att det inte dröjer många år innan någon av storbankerna köper upp någon av utmanarna.